woensdag 16 september 2015

Verborgen Stegen verbouwen 19 + 20 september

Afgelopen weekend was het eerste weekend Verborgen Stegen in Schiedam en Vlaardingen. De galerie is het startpunt van de route. Er is informatie te verkrijgen én een bijzondere overzichtstentoonstelling te zien van alle deelnemende architecten, kunstenaars en vormgevers van Verborgen Stegen.


Dit jaar staat Verborgen Stegen in het kader van architectuur of eigenlijk, bouwkunst. Verschillende jonge vers afgestudeerden kunstenaars, architecten en vormgevers krijgen de mogelijkheid een steeg te transformeren. Wouter Paaijmans bouwde een aluminium stelling die op instorten lijkt te staan. Casper Braat opent met Mc Jesus een wel heel bijzondere keten in de steeg en het altaar van de Havenkerk.


Briede van Bemmelen tovert in de Sodafabriek een subtiele ingreep tevoorschijn uit de stoffige en afgebrokkelde bakstenen. De entree van de Sodafabriek is door Katerina Luchkova onder handen genomen en Johan Kjeldsen sluit met zijn plastic hek, voorzien van bladgoud en een Fat Luck slot, zijn steeg juist af.

Ook vlaardingen heeft een aantal geestige interventies en stegen. De haringtonnen steeg van Roos Hilstra bijvoorbeeld. Deze steeg is an sich al de moeite waard, en Roos heeft met netten een wereld gecreëerd waar een jeugdige ontmoeting ontstaat met deze historische steeg. Sanne Lubbers stelt met haar project mal de vraag, waar wij als mens aan denken te moeten voldoen. Menig bezoeker trotseert haar werk met aarzeling.


De Sodafabriek is het podium voor videokunstenaars. Fanny Hagmeier, Ennya Larmit en Gunhild Ang hebben hun installaties in het pand verwerkt. Soms wel heel letterlijk want Fanny zwemt haar weg door de schacht van het pand terwijl Gunhild opzettelijk de reguliere ingang verspert met haar installatie.


In de Havenkerk is op zondag wederom de tropische theetuin te bezoeken. Kortom, veel gratis ontdekkingen en geluk! Wij hopen jullie te mogen verwelkomen in de galerie.